SeeTheLightHouse.org

OVER DE SCHOUDER KIJKEN BIJ EEN IMKER YOGI

25 Juli 2014 | door Thomas Hawker | 0 reacties |
Als je naar een honingbij kijkt dan zal je nooit denken dat hij zoveel invloed heeft op de balans van de natuur. Hij viel mij op toen hij langs kwam op ons balkon in Amsterdam West, met het typische oranje stuifmeelkorfje op de achterpoten.

Mocht je ooit de kans krijgen om een imker te bezoeken, ga maar eens een tijdje voor de bijenkast zitten. Zie de bijen uitvliegen, met grote snelheid. Duizenden bijen die in en uit vliegen met een precisie coördinatie waar schiphol U tegen zegt.

Waar vliegen de bijen dan heen? Naar het bloem perkje van de buren? Naar het kruiden rekje op een balkon? Of naar een imposante boom die met duizenden bloesems in bloei staat. Ik zag in de documentaire "More than honey" dat een honingbij altijd bij dezelfde soort bloem of plant soort blijft totdat alle nectar is opgehaald. Na honderden, of wellicht duizenden keren uitvliegen wisselt hij pas naar een nieuwe soort. Om nectar op te halen en in een natuurlijke wisselwerking het stuifmeel wat in de korfjes zit te verspreiden.

En zo speelt de bij een unieke rol in ons ecosysteem. Zonder de bij is er niet genoeg bestuiving en kunnen veel gewassen niet voortplanten. Sterker nog: zonder deze bestuiving kan 70% van ons voedsel niet worden verbouwd. No bees no food. Zie in deze korte video een radeloze imker die Den Haag oproept maartregelen te nemen.

Gelukkig zijn er steeds meer organisaties die dit erkennen, en campagne voor voeren, zoals Greenpeace of Häagen-Dazs.

In "More than honey" zie je ook aan het begin een imker die een wilde bijenzwerm in een boom benadert; enkel uitgerust met een bijl, een vouwtrap en een kast om de bijen in op te vangen. Ben jij bang voor bijen? Deze imker niet, geen moment. In alle rust, als een ware Yogi, vol aandacht en focus, slaat de imker met een enkele precisie klap het bijenvolk vanuit de boom in de kist. Het bijenvolk zal nu onder regie van de imker worden ingezet om op plaatsen waar de bij niet meer natuurlijk is, vooral gebieden met veel monocultuur landbouw, de gewassen te bestuiven. Zo wordt bestuiving toch mogelijk. De grote beloning voor de imker en zijn bijen is natuurlijk de verrukkelijke honing.

Honing ratenIk heb dit spektakel van rust en richting zelf mogen ervaren bij een imker in Groenekan toen hij een bijenvolk vanuit een korf in een kast sloeg. Hij heeft mij ook veel verteld van de honing raten waar alle honing in wordt opgeslagen. Je herkent direct de prachtige hexagonale structuur de meest stabiele structuur in de heilige geometrie. En dit weet de bij, aangestuurd door de intuïtieve intelligentie van de natuur, vanuit bijenwas in perfectie op te bouwen.

Ik ben diep onder de indruk van zowel de imker, de honingbij als natuurlijk de verrukkelijke honing! Ik wil er echt graag meer van ervaren.

Mocht je de documentaire nog niet hebben gezien, kijk en geniet. Wil je meer lezen dan kun je het onderzoek "Plan Bee" van Greenpeace er bij pakken, en teken ook even de petitie om Intratuin te vragen alleen gifvrije planten en bloemen te verkopen. Ik ga zelf ook op onderzoek uit over de kleine praktische dingen die wij kunnen doen om de honingbij, de natuur en dus onszelf te helpen in balans te blijven.

Helaas kon ik op YouTube alleen een versie zonder ondertitels vinden van "More than honey". Je kunt de film met Engelse spraak via Torrent downloaden

Reacties (0)
Om een reactie te kunnen plaatsen dient u ingelogd te zijn.

Log in Join